Калкулатор паушалног пореза

Критеријум 8: Ексклузивни клијент

Да би сматрало да самостално обављаш делатност, налогодавац не треба да има било какав утицај на твоје пословање и могућност да према свом расположивом времену и знању радиш за друге. Уколико твој уговор са налогодавцем садржи одредбу којом се обавезујеш да нећеш обављати сличан посао који обављаш за налогодавца за друге или чак за себе, то је знак да према овом критеријуму ниси самосталан. Оваква одредба се односи на забрану конкуренције која је карактеристична у односу послодавац-запослени, посебно уколико запослени радећи за послодавца стиче нека софистицирана знања која му иначе не би била доступна.Више о клаузули забране конкуренције можеш да сазнаш на линку

Да ли ће се сматрати да сам несамосталан самим тим што мој уговор са налогодавцем садржи забрану да обављам исти или сличан посао?Не значи да ће порески инспектор аутоматски утврдити твоју несамосталност уколико твој уговор са налогодавцем садржи једну такву одредбу. Забрана конкуренције не уговара се само са запосленима, већ се може уговорити и са пословним партнерима и између лица која сарађују на конкретном пројекту. Да би се забрана конкуренције сматрала фактором који те чини несамосталним, она треба да има следеће карактеристике:

  • Забрана се односи на све врсте послова који су исти или слични са пословима које обављаш за налогодавца
  • Забрана није ограничена на директне конкуренте налогодавца, већ на све потенцијалне налогодавце који би били заинтересовани да те ангажују

Дакле, забрана конкуренције мора бити уско дефинисана да би се могло сматрати да си несамосталан у односу на налогодавца иако си се обавезао да нећеш радити за друге.

Пример: Твој клијент се бави производњом купаћих костима. Клијент тек почиње са пословањем и потребно је да му испоручиш пословни програм који ће користити за исплату зарада запосленима, као и wеб сајт преко кога ће оглашавати своје производе. Wеб сајт треба да пружа могућност онлине куповине. Осим овог налога, договор са налогодавцем је да ћеш периодично одржавати његов сајт и да ћеш с времена на време прилагођавати функције програма на основу ког се пружа услуга онлине куповине, тако што ћеш додавати опције које се односе на снижења и погодности које имају стални купци који набављају производ налогодавца онлине. Налогодавац планира да временом прошири асортиман својих производа.

Опција 1: Твој уговор са налогодавцем садржи забрану да пружаш услуге израде програма за онлине продавницу и услуге одржавања сајта другим клијентима који послују по истом принципу и производе летњи програм. Ово ограничење се односи на период важења твог уговора са налогодавцем. У овом случају, забрана конкуренције те не ограничава да исте услуге пружаш другим клијентима који нису конкуренти налогодавцу. Дакле, сматраће се да си самосталан.

 

Опција 2: Твој уговор са налогодавцем садржи одредбу која ти забрањује да било коме осим њему пружаш наведене услуге за време важења вашег уговора. У том случају, забрана конкуренције те ограничава да радиш за било кога другог, независно од тога чиме би се неки други клијент бавио. Дакле, сматраће се да си несамосталан.