Калкулатор паушалног пореза

Да ли треба да заштитиш свој жиг?

 

Жиговна заштита у контексту рачунарских програма има смисла ако размишљаш о рачунарском програму као производу који желиш да пласираш на тржиште, посебно уколико твој бизнис модел подразумева понуду неког производа или услуге преко интернет платформе, независно од тога којој она припада индустрији.

Као и када је у питању сваки други производ, обележавање креираног рачунарског програма твог производа карактеристичним, препознатљивим знаком може пуно помоћи твом бизнису. Међутим, свој пуни смисао добија тек када тај знак и заштитиш жигом.

Путем жига правно штити визуелни идентитет твог бизниса који ће те одвојити од других пружалаца сличних или истих услуга на веома конкурентном тржишту ИТ услуга. На сваком кораку можемо да приметимо колико највеће светске ИТ компаније попут Аппле, Мицрософт или Ксиаоми полажу на визуелну препознатљивост својих решења.

Уз то, заштита жигом може онемогућити твоје конкуренте да своје рачунарске програме обележавају на сличан или исти начин као и ти, доводећи тиме у заблуду клијенте који могу мислити да се ради о твом производу.

Уколико се одлучи за заштиту жигом, препорука је да поред домаће заштите која важи на територији Србије, поднесе захтев за међународно регистровање жига територија свих држава где планираш да пласираш свој производ и развијаш бизнис.

Поступак заштите покреће се преко Завода за интелектуалну својину Србије, коме можете поднети захтеве за домаћу и међународну заштиту.   Све детаље о жиговима и поступку правне заштите можете прочитати