Калкулатор паушалног пореза

Најчешћа питања


Одговор

Poštovani,

ukoliko ste stavili radnju u status mirovanja onda možete navesti da ste obavljali delatnost 10 meseci. U suprotnom, morate navesti da ste radili 12 meseci.


Одговор

Poštovani,

Poreska uprava će u periodu 10-15. januara 2020. godine za sve postojeće preduzetnike paušalce, doneti rešenja u elektronskom obliku i obveznicima će biti rešenja dostavljena u poresko sanduče na portalu Poreske uprave.

Poreska uprava donosi dva rešenja (rešenje za porez na dohodak građana i rešenje za doprinose za obavezno socijalno osiguranje). Takođe, obvezniku će biti dostavljen Izveštaj o načinu utvrđivanja poreske osnovice za tekuću poslovnu godinu, a koje će zajedno biti uručeno sa donetim rešenjima za tekuću poslovnu godinu.

Poreska obaveza utvrđena navedenim rešenjima se odnosi na porez na dohodak građana i za doprinose za obavezno socijalno osiguranje za 2020. godinu.


Одговор

Поштовани,

као предузетник који се самоопoрезује, докле год вам је активна предузетникчка радња имате обавезу да плаћате доприносе. 


Одговор

Висина накнаде за заштиту и унапређивање животне средине је законски регулисана у зависности од активности којом се бавите и њеног утицаја на животну средину. Висина зависи од тога да ли делатност предузетника/микро друштва има велики, средњи или мали утицај на животну средину, као и од разврставања привредног субјекта (велико, средње, мало, микро правно лице и предузетници). У сваком случају, износ не може бити виши од 0,4% годишњег прихода обвезника у претходној години, а ако друштво или предузетник делатност обавља на територији више локалних самоуправа  накнада ће бити подељена бројем општина тако да се део накнаде плаћа у свакој општини.

Микро правна лица и предузетници плаћају следеће износ годишње накнаде:

  • 20.000 РСД у случају обављања делатности која има велики негативан утицај на животну средину (нпр. рударство)
  • 10.000 РСД у случају обављања делатности која има средњи негативан утицај на животну средину (нпр. грађевинарство)
  • 5.000 РСД у случају обављања делатности која има мали негативан утицај на животну средину (нпр. књиговодствене услуге).

Пријава се подноси електронски путем портала lpa.gov.rs, у писаном облику, поштом или лично у општини у којој обављате претежну (регистровану) делатност. Пријава се подноси једном годишње, са подацима од значаја за утврђивање накнаде који се налазе у самом обрасцу, најкасније до 31. јула сваке године за коју се утврђује накнада.

Потписан и попуњен образац предаје се у јединици локалне самоуправе, која доноси  решење по којем се плаћа накнада. Накнада се плаћа у месечним аконтационим износима у року од 15 дана по истеку месеца на прописани уплатни рачун.

Накнада за заштиту и унапређивање животне средине се не плаћа у првој години пословања (тј. години оснивања).

 

Више о томе у следећим прописима:

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_finansiranju_lokalne_samouprave.html

 

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-naknadama-za-koriscenje-javnih-dobara.html

 

https://www.paragraf.rs/propisi/uredba-o-kriterijumima-za-odredjivanje-aktivnosti-koje-uticu-na-zivotnu-sredinu-prema-kolicini-zagadjenja.html

Регистрација

Регистрацијом резервишите свој ницкнаме за коментарисање и добијајте најновије информације из света предузетништва.

Уз подршку Британске амбасаде и у партнерству са Кабинетом председнице Владе Србије, Министарством привреде и Министарством финансија